⚠️ Önemli 

Sisteminde BitLocker Sürücü Şifrelemesi etkinse Güvenli Önyükleme anahtarlarının sıfırlanması, Windows’un bir sonraki açılışında BitLocker kurtarma ekranını tetikleyebilir. 

Devam etmeden önce şunlardan birini yap: 

  • BitLocker korumasını askıya al veya 
  • BitLocker kurtarma anahtarına erişimin olduğundan emin ol. 

Kurtarma anahtarını bilmiyorsan PC’ni yeniden başlattıktan sonra Windows’a erişemeyebilirsin.

Bazı durumlarda, Güvenli Önyükleme etkin olabilir ancak bozuk veya güncel olmayan Güvenli Önyükleme anahtarları nedeniyle düzgün çalışmayabilir. Bu durumda, Güvenli Önyükleme anahtarlarını sıfırlamayı dene.

1. Adım: BIOS veya UEFI yazılımına eriş

BIOS’a birkaç farklı şekilde girebilirsin:

  • Windows 11: Başlat > Ayarlar > Sistem > Kurtarma > Gelişmiş Başlangıç > Şimdi Yeniden Başlat
  • Windows 10: Başlat > Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma > Gelişmiş Başlangıç > Şimdi Yeniden Başlat
  • Alternatif olarak, başlatma sırasında Del, F2 veya F10 tuşlarına bas (anakartına göre değişiklik gösterebilir).

2. Adım: Güvenlik/Önyükleme ayarını bul

BIOS veya UEFI’ye girdikten sonra:

  1.  Boot sekmesini veya Security sekmesini aç.
    • Bu seçenek, üreticine bağlı olarak Advanced veya Startup altında da olabilir.
  2. Key Management adında bir ayar ara.

3. Adım: Fabrika Anahtarlarını Geri Yükle

Key Management ayarında:

  1. Özel anahtarları temizlemek için Restore Factory Keys’i seç.
    • Bu, üreticine bağlı olarak Reset to Setup Mode veya Install Default Secure Boot Keys olarak da adlandırılabilir.
  2. Varsayılan fabrika anahtarlarının yüklü olduğundan emin ol.
  3. Kaydet ve çık.

4. Adım: Güvenli Önyükleme’nin etkinleştirildiğinden emin ol

Açmak için:

  1. Security veya Boot sekmesine git.
  2. Secure Boot’u bul ve Enabled olarak ayarla.

Güvenli Önyükleme gri renkteyse

  1. Boot Mode’un UEFI’ye ayarlandığından emin ol.
  2. Ardından kaydet, tekrar BIOS’a gir ve ayarı bir kez daha kontrol et.

5. Adım: Değişiklikleri Kaydet ve Çık

  1. Save and Exit sekmesini kullan veya kaydetme kısayoluna bas (genellikle F10).
  2. Save Changes and Exit > Yes’i seç.
  3. Sistemin yeniden başlatılır.