Może nadejść chwila, gdy zdecydujecie się dezaktywować lub usunąć swoje konto Riot — i to jest w porządku (choć będzie nam przykro, że odchodzicie). Należy jednak pamiętać, że w tej pełnej gier przyszłości wasze konto Riot ma wpływ na każdą powiązaną z nim grę Riot. Jeśli podejmiecie kroki w celu usunięcia swojego konta „League” i opuszczenia gry na zawsze, możecie również bezpowrotnie stracić swoje konta VALORANT, Wild Rift i Legends of Runeterra. Wiemy, że brzmi to poważnie, więc aby uzbroić was w niezbędną wiedzę, porozmawiajmy o usuwaniu i dezaktywowaniu kont.
Czym się różni usunięcie konta od jego dezaktywacji?
Usunięcie konta spowoduje trwałe usunięcie wszystkich danych osobowych powiązanych z kontem. Nigdy więcej nie będzie można uzyskać dostępu do tego konta, a gdy zostanie usunięte, nie będzie można go przywrócić.
Dezaktywacja konta ograniczy dostęp do konta, ale wszystkie jego dane pozostaną nienaruszone. Nikt nie będzie w stanie zalogować się na konto, gdy będzie ono zdezaktywowane, a dane użytkownika pozostaną w naszej bazie danych. Proces ten można w każdej chwili odwrócić. Dezaktywacja konta NIE zapobiega spadkowi rangi.
Dezaktywacja konta
Jak dezaktywować konto?
Przed dezaktywacją konta należy pamiętać, że można też po prostu pozostawić je aktywnym, nawet jeśli nikt nie będzie z niego korzystał. Konto nie zostanie usunięte ani w żaden inny sposób naruszone, jeśli pozostanie aktywne.
W celu dezaktywowania konta należy wysłać zgłoszenie do Wsparcia Gracza.Zalecamy usunięcie wszelkich danych dotyczących płatności z konta przed jego dezaktywacją.
Usuwanie konta
Jak długo zajmuje usuwanie konta?
UWAGA
Konto zostanie usunięte 30 dni po złożeniu wniosku, a w tym czasie nie będzie można uzyskać do niego dostępu.
Jeśli po wysłaniu wniosku o usunięcie konta zmienicie zdanie, jak najszybciej odpowiedzcie na automatyczną wiadomość wysłaną na powiązany z kontem adres e-mail. Jeśli nie otrzymamy informacji co najmniej pięć dni przed datą usunięcia, nie będziemy w stanie odzyskać konta.
Usuwanie konta i prośby o dane
Jeśli chcecie złożyć wniosek o udostępnienie danych swojego konta, zróbcie to przed jego usunięciem. Wystarczy postępować zgodnie z naszym poradnikiem Jak poprosić o dane konta.
Czy po usunięciu konta można ponownie użyć starej nazwy użytkownika, Riot ID, imienia przywoływacza lub adresu e-mail?
Po sfinalizowaniu usunięcia konta powiązane z nim nazwa użytkownika, Riot ID, imię przywoływacza i adres e-mail będą mogły zostać użyte na nowym koncie. Uwaga! Jeśli ktoś inny zechce wkroczyć do akcji i przejąć te elementy dla siebie, nic go nie powstrzyma.
Jak złożyć wniosek o usunięcie konta?
Usunięcie konta to poważna decyzja, ale sam proces jest bardzo łatwy. Jeśli na pewno chcecie kontynuować, przejdźcie na naszą stronę Usuwanie konta Riot i wszystkich danych, aby rozpocząć proces. Na koniec przypominamy, że usunięcie konta jest całkowicie nieodwracalne.
Jeśli macie problemy z procesem, możecie również przesłać zgłoszenie, podając w nim poniższe informacje:
TYP PROŚBY: Zarządzanie kontem, prośba o przesłanie danych lub prośba o usunięcie
TEMAT ZGŁOSZENIA: Usunięcie konta
- Nazwa użytkownika (służąca do logowania się do klienta League, VALORANT, Legends of Runeterra, itp.)
- Imię przywoływacza (jeśli dotyczy)
- Serwer, na którym gracie
- Data założenia konta
- Lokalizacja, z której zarejestrowano konto (miasto, kraj)
- Adres e-mail użyty do rejestracji konta
Jeśli nie jesteście w stanie podać wszystkich powyższych informacji, być może będziemy musieli zadać wam kilka pytań, aby zweryfikować własność konta. Podejmujemy te kroki, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkich kont.
