Daha Fazla

Şampiyon Ustalığı Rehberi

Nancymon
Bu makale yardımcı oldu mu?
320 kişi içerisinden 266 kişi bunun yardımcı olduğunu düşündü

Şampiyon Ustalığı

Ödüller


Şampiyon Ustalığı

Şampiyon Ustalığı Nedir?

Ustalık sistemi, belli bir şampiyonla devamlı surette oynayan oyuncuların özverisini ve azmini gösterecek ve beceri üzerinden oyuncunun gelişmesini takip edecek bir özellik olarak tasarlandı. Karşılaşmadan galip ayrılan oyuncular, oynadıkları şampiyonun ustalık seviyesini arttırmada kullanılan Şampiyon Puanı (CP) kazanır ve puan topladıkça çeşitli ödüllerin de sahibi olur. Ne kadar CP kazanacağınız ise büyük oranda takımın performansına bağlı. 

Önemli Not: Bir başka sunucuya transfer yapıldığında, Şampiyon Ustalığı ödülleri ve seviyesi de yeni sunucuya aktarılır. Transferler hakkında daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsin. Bunun yanında, eğer şampiyonu iade edersen ve geri alırsan, şampiyon ustalığın kaldığın yerden devam eder


Şampiyon Ustalığı'na Nasıl Başlarım?

Şampiyon Ustalığı özelliğini açmak için sihirdar seviyen en az 5 olmalı.

Şampiyon Ustalığı açıldığında tüm şampiyonlar 1. Ustalık Seviyesi'nde ve 0 CP (Şampiyon Puanı) ile başlar. Oyun oynayıp CP topladıkça bir üst kademeye çıkarsın, kademe atlandığında o kademeye özgü ödüller açılır. Sihirdar profilinde Şampiyon Ustalığı kısmında şunlar görüntülenir:

  • En yüksek kademeye ulaştığın 3 şampiyon
  • Ustalık Skoru (açılmış bütün şampiyonların toplam seviyesi)
  • Ustalaşmaya ramak kalmış şampiyonlar

Oyuncuların ilk aşamadaki seviyeleri (1-5) açmak için 15-30 oyun oynamalarının yeterli olacağını tahmin ediyoruz. Bir üst aşamadaki seviyeleri ileride hizmete sunacağız. Ayrıca, ücretsiz şampiyon rotasyonunda bulunan ve sahip olmadığın bir şampiyon ile maksimum 4. ustalık seviyesine gelebilirsin. 

 

Lütfen unutmayın: Şampiyon Ustalığı puanları sıfırlanamaz.


Şampiyon Puanı (CP)

Tamamlanan karşılaşmalarda, o oyunu oynadığın şampiyon için Şampiyon Puanı verilir. CP topladıkça o şampiyonun Ustalık Seviyesi'ni yükseltirsin ve kademe atladıkça özel ödüller kazanırsın. Şampiyon Puanı; senin gösterdiğin performans, takımının performansı, karşılaşmanın uzunluğu, zafer/bozgun oranı gibi çeşitli faktörler üzerinden hesaplanır. Karşılaşma sonunda o oyundan ne kadar CP kazandığını görebilirsin.

 TR_Champion-Mastery-2.jpg

NOT: Şampiyon Ustalığı özelliği devreye girmeden önce oynanan karşılaşmalar için CP verilmeyecek.

Aklında olsun, arkadaşlarınla birlikte hazır takım olarak girdiğin karşılaşmalardan kazandığın CP, tek başına kazanacağından fazla olacaktır. Hazır takımdaki oyuncu sayısı arttıkça, kazanacağın ilave puanlar da artar.

Hazır Takım Kişi Sayısı Hazır Takım Avantajı Çarpanı
Bir kişi Avantaj yok
İki kişilik grup Kazanılan CP'nin %2'si
Üç kişilik grup Kazanılan CP'nin %4'ü
Dört kişilik grup Kazanılan CP'nin %6'sı
Beş kişilik grup Kazanılan CP'nin %10'u

 

Diyelim ki, başka iki oyuncuyla birlikte hazır takım kurup oyuna girdin ve karşılaşma sonunda 25 CP kazandın. Hazır takım avantajı bu durumda şöyle hesaplanır:

Kazanılan CP x Hazır Takım Avantajı Çarpanı = Hazır Takım Avantajı
25 CP x %4 = 1CP

Hazır takım avantajı olarak fazladan 1 CP alıp toplamda 26 CP kazanmış oluyorsun.


Notlar

Karşılaşma bittikten sonra Şampiyon Ustalığı puan cetveli üzerine fare ile geldiğinde yeni sistemin o karşılaşma için sana uygun gördüğü notu görebilirsin. Bu notların hesaplanmasında, oynadığın rolde ve oynadığın şampiyonda sergilediğin genel performans ile daha kritik olarak bunları nerede ve nasıl oynadığın esas alınır. Mesela, orta koridora giden bir Annie ile destek rolünü benimseyen bir Annie aynı kıstaslara göre değerlendirilmez. Karşılaşmada sergilediğin performans, belli ölçütler ışığında o karşılaşmada kullandığın şampiyon/konum kombinasyonunu bulunduğun sunucuda kullanan diğer tüm oyuncuların performansı ile karşılaştırılır.

Bu değerlendirme yüzdelik oranlar üzerinden yapılır. Yani bu, yüksek puan aldığında o şampiyon/konum kombinasyonunu kullanan bütün oyuncular arasında en üst %X'lik dilimdesin anlamına gelir.

Not sisteminde oyunculara verilecek notlar şu şekildedir:

S+, S, S-, A+, A, A-, B+, B, B-, C+, C, C-, D+, D, D-


6. ve 7. Seviye Şampiyon Ustalıkları

5. Ustalık Seviyesindeki şampiyonlarınla, S- veya üstü bir not almak, sana Ustalık imgesi kazandırır. 6. ve 7. Ustalık Seviyelerine ulaşmak için, bu Ustalık imgelerini, Ganimet ve Zanaat Çantandaki Hextech ganimetleri ile birlikte işlemelisin. İşte, her iki seviyeye ulaşmak için bilmen gerekenler:

  • 6. Ustalık Seviyesi'ne ulaşmak için, 5. Ustalık Seviyesindeki şampiyonlarınla S- veya üstü bir not elde etmelisin. Kazanacağın 2 Ustalık imgesini, bu şampiyonun kristali, kalıcı malzemesi veya 500 mavi öz ile birlikte işlediğinde, o şampiyonun 6. Ustalık Seviyesine ulaşırsın.
  • 7. Ustalık Seviyesi'ne ulaşmak için, 6. Ustalık Seviyesindeki şampiyonlarınla S veya üstü bir not elde etmelisin. Kazanacağın 3 adet 7. Ustalık Seviyesi imgesini, bu şampiyonun kristali, kalıcı malzemesi veya 600 mavi öz ile birlikte işlediğinde, o şampiyonun 7. Ustalık Seviyesine ulaşırsın.

6. ve 7. Ustalık Seviyesine ulaşmak için kullanacağın Ustalık imgesi, şampiyon kristali ve kalıcı malzeme gibi tüm ganimetler, yalnızca o şampiyona özeldir; bu nedenle, eğer Quinn ile 6. Ustalık Seviyesine ulaşmayı hedefliyorsan, Quinn ile S notu alarak 6. Seviye Ustalık imgesi kazanmalısın.

6. ve 7. Ustalık İmgelerini yalnızca Sihirdar Vadisi'nde, normal ve dereceli karşılaşmalarda kazanabilirsin. 

 

Şampiyon Unvanları

Her kademenin o role özel bir unvanı da var. Kademe atladıkça bunları profilinde göreceksin. Bu unvanlar şampiyonun oynadığı koridora göre değil, öncelikli rolüne göre belirlenir.

Suikastçı Savaşçı Büyücü
Haydut
Casus
Kara Bela
Canalan
Katil
İnfazcı
Ölümgetiren
Serseri
Bitirim
Silahtâr
Kulağı Kesik
Demir Yumruk
Cengâver
Kumandan
Çırak
Peydahî
Celbanî
Âlim
Kara Büyücü
Sahir
Başbüyücü
Nişancı Destek Tank
Tazı
Yolgezen
Öncü
Kolcu
Akıncı
Silahşor
Keskin Nişancı
Yaver
Koruyucu
Yoldaş
Muhafız
Hâmi
Gözcü
Kurtarıcı
Başıbozuk
Eli Ağır
Fedai
Cabbar
Izbandut
Heyula
Ezergeçer

Şampiyon unvanları, şampiyonların ana rolü baz alınarak belirlendi; NEREDE veya NASIL oynadığına göre değil. Mesela, Annie ile üst/orta koridor veya destek (alt) oynamanın bir önemi yok, o bizim gözümüzde daima bir büyücü


Geçerli Oyun Modları

5. Seviyeye kadar Şampiyon Ustalığı, Sihirdar Vadisi’nin normal (kapalı/sıralı seçim) ve dereceli sıralarında, Uğursuz Koruluk'ta ARAM'da ve tüm Dönüşümlü Oyun modlarında devrededir; ancak 6. ve 7. Seviye Ustalık İmgeleri yalnızca Sihirdar Vadisi'nin normal ve dereceli sıralarında kazanılabilir.

 



Ödüller

Önemli Not: Bir başka sunucuya transfer yapıldığında, Şampiyon Ustalığı ödülleri ve seviyesi bu yeni sunucuya aktarılır. Transferler hakkında daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz

Ödül Kademeleri

Oyuncular, ustalaştıkları şampiyonun kademesine bağlı olarak çeşitli ödüller kazanır.

Kademe Ödül
1 -
2 -
3 -
4 Ustalık Rozeti İfadesi, Yükleme Ekranı Çerçevesi, Duyuru Görseli
5 Ustalık Rozeti İfadesi, Yükleme Ekranı Çerçevesi, Duyuru Görseli
6 Ustalık Rozeti İfadesi, Yükleme Ekranı Çerçevesi, Duyuru Görseli
7 Ustalık Rozeti İfadesi, Yükleme Ekranı Çerçevesi, Duyuru Görseli

Bu daha başlangıç! Sistem yerine oturdukça, programı geliştirmeyi, yeni kademe ve ödüller katmayı düşünüyoruz.


Ustalık Rozeti İfadesi

Gereken Ustalık Kademesi: 4 ve üstü

Ustalık İfadesi, ustası olduğunuz şampiyonla ne kadar başarılı olduğunuzu oyun içinde göstermenin bir yoludur. Oyun içindeki diğer ifadeler gibi (gülme, dans vb.) bu ifadenin de bir tuşu var. Hangi tuşa atandığını, Kısayol tuşları menüsünde görebilirsin.

İfadeyi kullanmak için sohbet ekranında komut yazma yöntemini de kullanabilirsin. Enter tuşuna basarak sohbet penceresini aç ve "/masterybadge (/ustalıkrozeti)" yaz.


Yükleme Ekranı Çerçevesi

Gereken Ustalık Kademesi: 4 ve üstü

Bu ödül açıldığında, yükleme ekranında şampiyonun açılış görselinin köşesinde bir sembol çıkar. Bu sembol o şampiyonda hangi ustalık kademesinde olduğunu gösterir ve sadece takımındaki oyuncular tarafından görülür.


Duyuru Görseli

Gereken Ustalık Kademesi: 4 ve üstü

Oyun içi duyurularda (ekranın üst kısmında çoklu öldürme için çıkar) özel bir görsel çıkar. Bu görsel şu durumlarda çıkar:

  • Sen veya takımından bir oyuncu rakibi katlettiğinde
  • Skoru alan 4. kademe ve üstü ustalıkta bir şampiyonla oynuyorsa

 

Bu makale yardımcı oldu mu?
320 kişi içerisinden 266 kişi bunun yardımcı olduğunu düşündü