Daha Fazla

Dereceli Oyunlar - SSS

Isto
Bu makale yardımcı oldu mu?
898 kişi içerisinden 672 kişi bunun yardımcı olduğunu düşündü

2017 Dereceli Sezonu'nun bitmesine çok az kaldı! Detaylar için tıkla!

Dereceli Sıralar

Yerleştirmeler, Terfiler ve Seriler

Küme/Aşama Düşme ve Erime

Hesap Aktarımı Dereceliyi Nasıl Etkiler

Ustalık ve Şampiyonluk

Otomatik Doldurma



Dereceli Sıralar


Tekli/Çiftli

Tekli/Çiftli sıraya tek başına ya da güvendiğin bir arkadaşınla girebilir, oyun mekaniklerini, uyum seviyenizi ve oyun sırasındaki iletişiminizi test edebilirsin. İkinizin de sloganı "koridoru ele geçir, oyunu bitir" ise, tekli/çiftli sırada birlikte birçok zafer kazanabilirsiniz. Tekli/çiftli sırada oynadığın tüm oyunlarda rakiplerin de senin gibi tek başına ya da yalnızca bir arkadaşıyla oyuna girmiş olacak. Yani her oyunu farklı bir arkadaşınla uyumunu görmek için yeni bir fırsat olarak görebilirsin. 

Tekli sırada eşleştirme oranı Dereceli Esnek'ten farklıdır. Aynı zamanda sezon sonunda tekli sırada sahip olduğun aşamaya göre farklı ödüller alacaksın.


Dereceli Esnek

Dereceli Esnek sıraya istediğin sayıda oyuncu ile, ya da tek başına girebilirsin. Dereceli Esnek sıra daha planlı takım oyunlarının oynandığı bir sıra. Esnek sırada güçlü harita rotasyonlarına ve saldırı stratejilerine daha sık denk gelebilirsin. Eğer oyuna 5 kişiden oluşan bir takımla girdiysen karşı takımda da aynı şekilde 5 kişilik bir hazır takım olacak. 

Tıpkı Tekli/Çiftli sırada olduğu gibi, sezon sonunda Dereceli Esnek sırada yerleştirildiğin aşamaya özel ayrı ödüller alacaksın.


Sıra Kısıtlamaları

Yerleştirildiğin aşama dereceli karşılaşmalarda karşına çıkacak rakipleri ya da sıraya birlikte girebileceğin oyuncuları belirler. Birçok oyuncu kendisi ile arasında en fazla bir aşama farkı bulunan oyuncularla sıraya girebilecek. Yerleştirme maçlarını oynarken birlikte sıraya girebileceğin oyuncuları geçtiğimiz sezon sahip olduğun aşama ve kümen belirler. Eğer geçtiğimiz sezon dereceli oynamadıysan, aşaman sistem tarafından varsayılan olarak (Gümüş) belirlenir.

Yüksek aşamadaki oyuncular için daha fazla eşleştirme kısıtlaması söz konusudur:

Tekli/Çiftli Sıra Kısıtlamaları

  • Bronz Aşaması: Yalnızca Bronz ve Gümüş Aşaması Oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Gümüş Aşaması: Yalnızca Bronz, Gümüş ve Altın Aşaması Oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Altın Aşama: Yalnızca Gümüş, Altın ve Platin Aşaması Oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Platin Aşaması: Yalnızca Altın ve Platin Aşaması oyuncuları ile oynayabilirler. Platin I oyuncuları Elmas V ve Elmas IV oyuncuları ile, Platin II oyuncuları ise Elmas V oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Elmas V: Yalnızca Platin I, II, III ve Elmas II, III, IV, V oyuncuları ile sıraya girebilir. 
  • Elmas IV: Yalnızca Platin I, II ve Elmas I, II, III, IV, V oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Elmas III: Yalnızca Platin I, Elmas I, II, III, IV, V ve Ustalık Aşaması oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Elmas II: Yalnızca Elmas I, II, III, IV, V ve Ustalık Aşaması oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Elmas I: Yalnızca Elmas I, II, III, IV ve Ustalık Aşaması oyuncuları ile sıraya girebilir. Ayrıca, Elmas I ve Ustalık Aşamasındaki oyuncuları yalnızca tekli sıraya katılabilir ya da yalnızca 1 takım arkadaşıyla sıraya girebilir. 

  • Ustalık Aşaması: Yalnızca Ustalık, Elmas I, II ve III Aşaması oyuncuları ile sıralı oynayabilir. Ayrıca, Elmas I ve Ustalık Aşamasındaki oyuncular yalnızca tekli sıraya katılabilir ya da yalnızca 1 takım arkadaşıyla sıraya girebilirler. 

  • Şampiyonluk Aşaması: Yalnızca Tekli (tek başına) sıraya girebilir. 

Esnek Sıra Kısıtlamaları

Bu kısıtlamalar 7.14 Yaması itibarıyla devreye girecektir:

  • Bronz Aşaması: Yalnızca Bronz ve Gümüş Aşaması Oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Gümüş Aşaması: Yalnızca Bronz, Gümüş ve Altın Aşaması Oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Altın Aşaması: Yalnızca Gümüş, Altın ve Platin Aşaması Oyuncuları ile sıraya girebilir.

  • Platin Aşaması: Yalnızca Altın, Platin ve Elmas Aşaması oyuncuları ile oynayabilirler.

  • Elmas Aşaması: Yalnızca Platin, Elmas, Ustalık ve Şampiyonluk Aşaması oyuncuları ile oynayabilirler.

  • Ustalık Aşaması: Yalnızca Elmas, Ustalık ve Şampiyonluk Aşaması oyuncuları ile oynayabilirler.

  • Şampiyonluk Aşaması: Yalnızca Elmas, Ustalık ve Şampiyonluk Aşaması oyuncuları ile oynayabilirler.



Yerleştirmeler, Terfiler ve Seriler


Yerleştirmeler

Her oyuncu yeni sezona derecesiz bir şekilde başlar. Yerleştirme maçları bulunduğun sezondaki kariyerine yön verebileceğin bir aşamaya yerleştirilmen için tamamlaman gereken 10 dereceli maçtır. Bu maçları tamamladıktan sonra bir aşama ve kümeye yerleştirilirsin. Hangi lige yerleştirileceğine, bu maçların sonucu, karşı takımdaki rakiplerin seviyesi, bir önceki sezonda ve sezon öncesi dönemde sahip olduğun aşama/küme gibi faktörler etki eder. Yeni sezonda bir önceki sezonda bulunduğundan daha düşük bir noktaya yerleştirilmen de oldukça normal çünkü sıralamanın sıfırlanmasıyla ilk oyunları sonucunda oyuncuların yerleşebileceği en üst derece Platin I olduğundan bütün kümeler aşağı çekilmiş oluyor. Daha fazla detay için şu makaleyi inceleyebilirsin.


Terfiler ve Seriler

Bir aşamaya yerleştirildikten sonra kazandığın her oyun için Lig Puanı (LP) kazanmaya ve kaybettiğin oyunlar için de LP kaybetmeye başlarsın. Bir kümede 100 LP'ye ulaştıktan sonra, terfi serisine girmeye hak kazanırsın. Bir sonraki kümeye yükselmek için 3 maçtan 2'sini, aşama atlamak içinse (örn: Gümüş I'den Altın V'e) 5 maçtan 3'ünü kazanman gerekiyor.

Gümüş ve Altın hariç tüm aşamalarda terfi serilerinin süresi geçebilir. Platin ve Elmas (Elmas 1 hariç) Aşaması'nda, terfi serini tamamlamak için 28 günün var, bu sürenin sonunda terfi serin iptal olur ve lig puanı erimesi devreye girer. Elmas 1 ve Ustalık Aşamalarında, terfi serini tamamlamak için 5 günün var, bu sürenin sonunda terfi serin iptal olur. Serideyken sıradan çıkmak yenilgi olarak sayılır ve hesabın bir sonraki terfi serisinde, terfi yardımcısı hakkından yararlanamaz.


Terfi Yardımcısı

Eğer küme düşersen, ancak terfi serisine girmeye tekrar hak kazanırsan, bu seriye en az bir zafer ile giriş yapacaksın. Bu yardım Altın 1'e kadar her küme ve aşama için geçerlidir; ancak Platin ve üstü aşamalara terfi ederken ne yazık ki tek başınasın!

Terfi serisi maçlarında şampiyon seçimi sırasında oyunu terk eden oyuncular, sonraki terfi serisi maçlarında "terfi yardımı"ndan mahrum kalır.

Bir kümede terfi yardımcısına hak kazandığında, bu yardımı yalnızca 1 kez kullanabilirsin. Örneğin, Altın IV'ten III'e yükselmeye çalışırken terfi yardımcısına hak kazanırsın; bu terfi serisini kaybedip daha sonra Altın V'e düşersen, Altın V'ten Altın IV'e yükselmek için terfi serisine girdiğinde yine bir terfi yardımı alırsın; ancak Altın IV'ten III'e yükselmek için terfi serisine tekrar girdiğinde bu yardım aktif olmaz.


Küme/Aşama Düşme ve Erime

Bulunduğun küme ve aşamadan iki şekilde düşmen mümkündür: Erime ve küme/aşama düşme. Belli bir sırada uzun süre oyun oynamadığında Erime gerçekleşir ve bu sırada tekrar bir oyun oynayana kadar LP kaybetmeye devam edersin. Düşme ise bulunduğun küme veya aşamada 0 LP'de iken belli sayıda oyun kaybederek bir alt kümeye ya da aşamaya düşmenle gerçekleşir.


Erime

Yalnızca Platin, Elmas, Ustalık ve Şampiyonluk aşamalarında erime gerçekleşebilir. Eğer Platin veya Elmas Aşaması'ndaysan ve 28 gün boyunca Dereceli oynamazsan bunun birkaç sonucu olur. Öncelikle ligdeki sıralamada görünmemeye başlarsın. Bulunduğun aşamaya bağlı olarak lig puanı da kaybedersin. 28 gün boyunca Dereceli oynamazsan LP kaybetmeye başlarsın ve tekrar Dereceli oynayana kadar her 7 günde bir LP kaybedersin; Elmas oyuncular 50 LP, Platin oyuncular ise 35 LP kaybeder.

Ustalık ve Şampiyonluk Aşamalarında erime durumu biraz daha farklı çalışır:

  • Ustalık ve Şampiyonluk Aşaması oyuncuları, oyun oynayarak erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilirler.
  • Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür.
  • Biriktirilmiş korumalı oyunların sayısı 0'a indiği andan itibaren, erimeye karşı korumalı yeni oyunlar biriktirene kadar her gün 100 LP erimesine maruz kalırsın.
  • Zafer veya bozgun hiç fark etmez, birikim için yalnızca oyun oynaman yeterli. Biriktirilen korumalı oyunlarını, Ligler sekmesinden takip edilebilirsin.

Erime sonucu lig puanın sıfıra ya da sıfırın altına düşerse bulunduğun kümeden bir alt kümeye düşersin. Eğer zaten bulunduğun aşamanın en alt kümesindeysen, bir alt aşamaya düşersin (örneğin, Platin 5'ten Altın 1'e). Uzun lafın kısası: dereceliye uzun süre ara verme. :)

Bronz, Gümüş ve Altın Aşamalarında erime gerçekleşmez.

Erime her sıra için ayrı çalışır. Yani Tekli/Çiftli Sırada sürekli dereceli oyun oynaman, Esnek Sırada 28 gün boyunca oyun oynamadığında yaşayacağın erimeyi engellemez.


Küme/Aşama Düşme

Küme ya da aşama düşme, Lig Puanına göre gerçekleşir ve MMR'ından etkilenir. Eğer MMR'ın bulunduğun mevcut kümenin ya da aşamanın ortalamasından oldukça düşükse, bu durumda 0 puanda her oyun kaybettiğinde, küme ya da aşama düşme riskin olur. Eğer bulunduğun aşamanın 5. kümesindeysen, 0 LP'de birkaç oyun kaybettikten sonra bir alttaki aşamanın en yüksek kümesine yerleşirsin.

Geçici koruma kalkanları, oyuncuların terfi ettikten sonra hemen tekrar bir alt aşamaya düşmelerini önler. Küme atladıktan sonra, 3 oyun boyunca düşmekten korunursun. Eğer aşama atlarsan, 10 oyun boyunca düşmekten korunursun (Ustalık aşaması için 3 oyun).



Hesap Aktarımı Dereceliyi Nasıl Etkiler

Yeni sunucunda bir oyun oynadıktan sonra lige yerleşirsin. Bu yerleştirme mevcut MMR'ınla ve o sunucudaki herkesin MMR'ı arasındaki ilişkiye bağlı olarak gerçekleşir, bu nedenle bir önceki sunucundakinden daha farklı bir aşamaya ya da kümeye yerleşebilirsin.

Eğer eski sunucuna geri dönmeye karar verirsen, o sunucuyu terk ettiğinde bulunduğun sıraya geri döneceğini unutma, tabii arada geçen sürede erime nedeniyle küme ya da aşama da düşmüş olabilirsin. Sıralaman, her sunucuda diğer sunuculardan bağımsız olarak takip edilir, yani LP erimesi sadece inaktif olduğun sunucuda gerçekleşir.


Ustalık ve Şampiyonluk


Ustalık

  • Ustalık Aşaması'nda küme yoktur. Ustalık Aşaması, bu aşamada rekabet eden herkesin bulunduğu tek bir ligden oluşuyor.
  • Ustalık Aşaması'nda kaç oyuncunun bulunabileceğine dair bir sınırlama yok.
  • Ustalık aşamasındaki oyuncular erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilirler. Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür. Biriktirilmiş korumalı oyunların sayısı 0'a indiği andan itibaren, erimeye karşı korumalı yeni oyunlar birikene kadar her gün 100 LP erime meydana gelir. Ustalık aşamasındaki dereceli takımlar 3'e 3 ve 5'e 5 oyun oynayarak toplam 21 oyun biriktirebilirler.
  • Herhangi bir üst LP sınırlaması yoktur. Zafer kazanmaya devam eden oyuncular ve takımlar LP kazanarak yükselmeye devam ederler.
  • Bir oyuncu ya da takım Ustalık Aşaması'na girdikten sonra, 3 oyun boyunca bu aşamadan düşemez.

Bir oyuncu Ustalık aşamasından Elmas'a düştüğünde:

  • Eğer eşleştirme oranın(MMR) Ustalık aşamasının baraj oranından fazla ya da bu orana eşitse, Lig puanın 75'ten başlar.
  • Eğer eşleştirme oranın Elmas I'in baraj oranının altındaysa, Lig puanın 0'dan başlar.
  • Eğer yukarıdaki 2 durum da söz konusu değilse, Lig puanın 50'den başlar.
  • Ustalık aşamasına terfi eden oyuncular hemen Elmas I'e geri düşerlerse, Lig puanı 50'den başlar.


Şampiyonluk

Sadece bir sunucunun en iyi oyuncuları ve takımları Şampiyonluk Aşaması'na ulaşabilir. Bu aşamaya dahil olmak ve yerini korumak daha zorludur ve rekabet ortamı daha farklı çalışır:

  • Şampiyonluk Aşaması'na yerleşme, her 24 saatte bir yapılan rotasyon ile gerçekleşir. Her gece yarısı saat 12'de, en iyi 200 oyuncu ve en iyi 50 takım tekrar hesaplanır. Ustalık Aşaması'nda, en iyi 200 oyuncu arasında bulunan oyuncular ya da en iyi 50 takım arasında bulunan takımlar, Şampiyonluk Aşaması'na yükselir; Şampiyonluk Aşaması'nda olup en iyi 200 oyuncu ya da en iyi 50 takım arasında bulunmayan oyuncular ve takımlar ise Ustalık Aşaması'na düşer.
  • Şampiyonluk Aşaması'nda küme yoktur. Şampiyonluk Aşaması, bu aşamada rekabet eden herkesin bulunduğu tek bir ligden oluşur.
  • Şampiyonluk aşamasındaki oyuncular erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilirler. Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür. Biriktirilmiş korumalı oyunların sayısı 0'a indiği andan itibaren, erimeye karşı korumalı yeni oyunlar birikene kadar her gün 100 LP erime meydana gelir. Şampiyonluk aşamasındaki dereceli takımlar 3'e 3 ve 5'e 5 oyun oynayarak toplam 21 oyun biriktirebilirler.
  • Herhangi bir üst LP sınırlaması yoktur. Zafer kazanmaya devam eden oyuncular ve takımlar LP kazanarak yükselmeye devam ederler.
  • En iyi 5'e 5 takımları, Şampiyonluk Ligi'ne katılmaya hak kazanır.
  • Şampiyonluk Aşaması'nda sadece 200 kişilik yer var (2014 Sezonu başladığında bu sayıyı 50’den 200’e arttırdık). Takımlar için ise bu sayı sadece 50.


Otomatik Doldurma

Eğer bugüne kadar Sıralı Seçim'de veya Dereceli'de kendi tercihin olmayan bir konuma denk geldiysen otomatik doldurmanın ne olduğunu biliyorsun diyebiliriz. Otomatik doldurma, oyundaki konumlardan biri (genellikle destek) eşleştirme sırasında daha az tercih ediliyorsa devreye girer. Otomatik doldurmanın amacı, sırada bekleme süresini belli bir seviyenin altında tutmak ve eşleştirmeyi daha adil hale getirmek. 


Otomatik Doldurmadan Kaçmak

Öncelikle otomatik doldurma eninde sonunda herkes gibi senin de başına gelecek, bundan kaçışın yok :) Bu durumda yapılabilecek en mantıklı şey, bu gerçeği kabul etmek ve her konumda en az 1 şampiyon oynamayı öğrenmek. Aslına bakılırsa, bu her türlü güzel bir tavsiye, çünkü daha fazla baskın yapsın diye başının etini yediğimiz ormancıları, belki kendimiz de 1-2 kez orman oynayarak daha iyi anlarız. Ne dersin? xD 

Otomatik doldurmayla ilgili diğer güzel bir tavsiye de, arada bir "Doldur" ya da "Destek" olarak seçim yapman. Otomatik doldurma, belli bir pozisyon çok az tercih edildiği için var, bunu unutma. Sen her "doldur" seçimi yaptığında birçok oyuncunun omuzlarındaki yükü azaltmış ve otomatik doldurmadan korunmalarını sağlamış olursun. Yani bir nevi onların kahramanı oluyorsun.

Son olarak, otomatik doldurma ile yerleştirildiğinde ya da "Doldur" seçimi yaptığında, belli bir süre otomatik doldurmadan korunursun; bu, seçtiğin Birincil veya İkincil konumda oynamayı garantilediğin anlamına gelir. Birkaç önemli detay:

  • Terfi serilerin sırasında Otomatik Doldurma devre dışıdır. İçin rahat olsun.
  • Sıradan çıkmak otomatik doldurmayı önlemez. Eğer otomatik doldurma ile oynadıysan, belli süre otomatik doldurmadan korunursun ve yakın zamanda tekrar otomatik doldurmaya denk gelme ihtimalin azalır. Eğer otomatik doldurmanın olduğu bir lobide, herhangi biri sıradan çıkarsa bir sonraki oyununda otomatik doldurmanın aktif olması çok olasıdır. 
  • /yenile ile sonlanan oyunlar, ne yazık ki otomatik doldurmadan korunduğun oyunlar arasında sayılır :( Bu oldukça nadir yaşanan ve çözmesi oldukça zor bir sorun, bu yüzden şu anda önceliklerimiz arasında değil. Bunun için üzgünüz :(  

Bu makale yardımcı oldu mu?
898 kişi içerisinden 672 kişi bunun yardımcı olduğunu düşündü