Dereceli Oyunlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

2019 yenilikleri

Dereceli Sıralar

Yerleştirmeler, Terfiler ve Seriler

Küme/Aşama Düşme ve Erime

Hesap Aktarımı Dereceliyi Nasıl Etkiler

Ustalık ve Şampiyonluk

Otomatik Doldurma


2019 yenilikleri


Mevsimler

Bu yıl dereceli sezonunu üç mevsime bölüyoruz. Her bir mevsim üç ay sürecek. Mevsim boyunca elde ettiğin galibiyetlerden Mevsim Puanı kazanacaksın. Yeterli miktarda puana ulaşır ulaşmaz, ilerlemeni sergilemek için kullanabileceğin ödüller açacaksın. Derecen veya MMR değerin mevsimler arasında sıfırlanmayacak. Bunlar sezon boyunca seninle kalacak. Mevsim Puanlarıysa her mevsimin sonunda sıfırlanacak.

Mevsim Puanları

Mevsim boyunca herhangi bir dereceli sırada galip gelerek Mevsim Puanı kazanabilirsin. Bir mevsimde yeterli puana ulaştığında o mevsime özel ödüller açarsın. Mevsimin sonunda puanın sıfırlanır ve yeni mevsim başlar. Puan kazanma yolları:

Sihirdar Vadisi'nde dereceli oyun kazanmak (Esnek veya Tek/Çift):

  • Birincil veya ikincil konumlarında oynadığın oyunlar için 20 puan
  • Doldurmayı seçtiğin oyunlar için 25 puan
  • Otomatik doldurulduğun oyunlar için 30 puan

Uğursuz Koruluk'ta kazandığın dereceli oyunlar için 10 Mevsim Puanı kazanırsın.

Ödüller:

  • 150 puan - Mevcut mevsim temalı Mevsim Simgesi
  • 250 puan - Mevcut mevsim temalı bir kozmetik ödül geliştirmesi olan Mevsim Dereceli Süslemeleri
  • 500 puan - Mevcut mevsim temalı Mevsim İfadesi. Bu ifade, mevcut derecene göre mevsim süresince gelişecek veya gerileyecek. En sonunda, mevsimi tamamladığın dereceye göre kalıcı hale gelecek.


Süslemeler

Dereceli Süslemeleri, sezon boyunca kazanabileceğin yeni ödüllerdir. Süslemeler üçe ayrılır: Zırh, sancak ve yükleme ekranı güncellemeleri.

Zırhın, mevcut dereceni yansıtır ve profilin ile yükleme ekranında görülebilir. Zırhını istersen oyun öncesi lobilerde sihirdar simgen olarak da kullanabilirsin. Zırhların üst kısmında, mevcut kümeni yansıtan taçlar vardır.

Sancaklar önceki sezondaki dereceni gösterir ve profilinde, yükleme ekranında ve oyun öncesi lobilerde görülebilir. Önceki sezon herhangi bir ödül kazanamadıysan, sancağın sade görünür.

Yükleme ekranı çerçeveleri, girdiğin sıradaki mevcut dereceni (normal oyunlardaysa sahip olduğun en yüksek Sihirdar Vadisi dereceni) gösterir. Ayrıca yükleme ekranında oyuncuların üzerine tıklayarak dereceli durumları ve şampiyon ustalıkları hakkında daha fazla bilgi görebilirsin.

Simge seçim ekranında, hem zırhının hem de sancağının görülmemesini seçebilirsin. Sancağını saklamak için "Geçmiş Dereceli Sancağını Göster" seçeneğindeki işareti kaldır. Zırhını saklamak içinse seviyene bağlı olarak değişen "Prestij Çerçevesi"ni seç.

Dereceli Sıralar


Tek/Çift

Bu sıraya tek başına ya da güvendiğin bir arkadaşınla girebilir, oyun mekaniklerini, uyum seviyenizi ve oyun sırasındaki iletişiminizi test edebilirsin. Eğer ikili olarak sloganınız "koridoru ele geçir, oyunu bitir" ise, tek/çift tam size göre. Tekli sırada oynadığın tüm oyunlarda rakiplerin de senin gibi tek başına ya da yalnızca bir arkadaşıyla oyuna girer. Yani her oyunu farklı bir arkadaşınla uyumunu geliştirmek için yeni bir fırsat olarak görebilirsin.

Tekli sıradaki derece, Dereceli Esnek'tekinden farklıdır. Ayrıca sezon sonunda tekli sırada sahip olduğun aşamaya göre farklı ödüller alırsın.


Dereceli Esnek

Dereceli Esnek sıraya istediğin sayıda oyuncu ile ya da tek başına girebilirsin. Dereceli Esnek, daha planlı takım oyunlarının oynandığı bir sıra (bu sıra için 4 kişilik gruplar devre dışı bırakılır). Esnek sırada güçlü harita rotasyonlarına ve saldırı stratejilerine daha sık denk gelebilirsin. Eğer oyuna 5 kişiden oluşan bir takımla girdiysen bu sırada mücadele edersin.

Tıpkı tekli/çiftli sırada olduğu gibi, sezon sonunda Dereceli Esnek sırada yerleştirildiğin aşamaya özel ayrı ödüller alacaksın.


Tekli Sıra Kısıtlamaları

Yerleştirildiğin aşama dereceli karşılaşmalarda karşına çıkacak rakipleri ya da sıraya birlikte girebileceğin oyuncuları belirler. Çoğu oyuncu kendisi ile arasında en fazla bir aşama farkı bulunan oyuncularla sıraya girebilir. Yerleştirme oyunlarını oynarken birlikte sıraya girebileceğin oyuncuları, geçtiğimiz sezon sahip olduğun aşama ve kümen belirler. Eğer geçtiğimiz sezon dereceli oynamadıysan, aşaman sistem tarafından varsayılan olarak (Gümüş) belirlenir. Yüksek aşamalardaki oyuncular için daha fazla eşleştirme kısıtlaması söz konusudur:

  • Demir Aşaması: Sadece Demir, Bronz ve Gümüş Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.
  • Bronz Aşaması: Sadece Demir, Bronz ve Gümüş Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.
  • Gümüş Aşaması: Sadece Demir, Bronz, Gümüş ve Altın Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.
  • Altın Aşaması: Sadece Gümüş, Altın ve Platin Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.
  • Platin Aşaması: Sadece Altın, Platin veya kendi aşamalarından en fazla iki aşama yüksek Elmas oyuncularıyla sıraya girebilir (yani Platin I oyuncuları Elmas IV ve Elmas III oyuncularıyla, Platin II oyuncularıysa Platin I ve Elmas IV oyuncularıyla girebilir; ama Platin III oyuncuları en fazla Platin I oyuncularıyla girebilir).
  • Elmas Aşaması: Sadece kendilerinden 2 aşama yüksek veya düşük aşamalardaki oyuncularla sıraya girebilir (yani Elmas IV oyuncuları Platin I, II ve Elmas II, III ile sıraya girebilir vs.).
  • Ustalık Aşaması: Sadece Ustalık, Üstatlık ve Elmas I, II Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.
  • Üstatlık Aşaması: Sadece Elmas I, Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.
  • Şampiyonluk Aşaması: Sadece Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk Aşamalarındaki oyuncularla sıraya girebilir.

Esnek Sıra Kısıtlamaları

Esnek sıra kısıtlamaları oldukça basit! Kendi aşamandan bir aşama yüksek veya düşük oyuncularla sıraya girebilirsin (Altın oyuncuları Gümüş ve Platin'le, Platin oyuncuları Altın ve Elmas'la vs.). Demir, kendinden iki aşama yüksek oyuncularla sıraya girebilir (yani en fazla Gümüş'le). Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk Aşamalarının hepsi tek bir aşama sayılır.



Yerleştirmeler, Terfiler ve Seriler


Yerleştirmeler

Her oyuncu yeni sezona derecesiz bir şekilde başlar. Sıralarda oynadığın ilk on oyun, seni oynadığın her sıra için bir aşamaya ve kümeye yerleştirir. Yerleşeceğin noktaya bu maçların sonucu, karşı takımdaki rakiplerin seviyesi, bir önceki sezonda ve Sezon Öncesi Dönem'de sahip olduğun aşama ve küme etki eder. Oyuncuların yeni sezonda, bir önceki sezonda bulunduklarından daha düşük bir noktaya yerleştirilmeleri oldukça normal.


Terfiler ve Seriler

Bir aşamaya yerleştirildikten sonra kazandığın her oyun için Lig Puanı (LP) kazanmaya ve kaybettiğin oyunlar için de LP kaybetmeye başlarsın. Bir kümede 100 LP'ye ulaştıktan sonra, terfi serisine girmeye hak kazanırsın. Bir sonraki kümeye yükselmek için 3 oyundan 2'sini, aşama atlamak içinse (örneğin Gümüş I'den Altın IV'e) 5 oyundan 3'ünü kazanman gerekir.

Altın I'e kadar olan terfi serilerinin süresi dolmaz ama bunun üzerindeki terfi serilerinin süreleri dolabilir. Platin I-IV veya Elmas I-IV'e terfi etmek için 28 günün vardır ama Platin I'den Elmas'a ya da Elmas I'den Ustalık Aşaması'na terfi etmek için sadece 5 günün bulunur. Serideyken sıradan çıkmak yenilgi olarak sayılır.


Terfi Yardımcısı

Eğer küme düşmenin ardından terfi serisine girmeye tekrar hak kazanırsan, bu seriye en az bir zafer ile giriş yaparsın. Bu yardım Altın I'e kadar her küme ve aşama için geçerlidir; ancak Platin ve üstü aşamalara terfi ederken ne yazık ki tek başınasın!

Terfi serisi maçlarında şampiyon seçimi sırasında oyunu terk eden oyuncular, sonraki terfi serisi maçlarında terfi yardımından mahrum kalır.

Bir kümede terfi yardımcısına hak kazandığında, bu yardımı yalnızca 1 kez kullanabilirsin. Örneğin, Altın III'ten Altın II'ye yükselmeye çalışırken terfi yardımcısına hak kazanırsan ve bu terfi serisini kaybedip daha sonra Altın IV'e düşersen, Altın IV'ten Altın III'e yükselmek için terfi serisine girdiğinde yine bir terfi yardımı alırsın. Ancak Altın III'ten II'ye yükselmek için terfi serisine tekrar girdiğinde bu yardım etkin olmaz.


Küme/Aşama Düşme ve Erime

Bulunduğun küme ve aşamadan iki şekilde düşmen mümkündür: Erime ve küme/aşama düşme. Belli bir sırada uzun süre oyun oynamadığında erime gerçekleşir ve bu sırada tekrar bir oyun oynayana kadar LP kaybetmeye devam edersin. Düşme ise bulunduğun küme veya aşamada 0 LP'deyken belli sayıda oyun kaybederek bir alt kümeye ya da aşamaya düşmenle gerçekleşir.


Erime

Sadece Elmas, Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk Aşamalarında erime gerçekleşebilir. Eğer Elmas Aşaması'ndaysan ve 28 gün boyunca dereceli oynamazsan, bulunduğun aşamaya bağlı olarak LP kaybetmeye başlarsın. O sırada tekrar dereceli oynayana kadar her yedi günde bir LP kaybedersin. Elmas Aşaması'ndaki oyuncular her bir erime için 50 LP kaybeder.

Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk Aşamalarında erime durumu biraz daha farklı çalışır:

  • Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk Aşamalarındaki oyuncular, oyun oynayarak erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilir.
  • Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür.
  • Biriktirilmiş korumalı oyunların sayısı 0'a indiği andan itibaren, erimeye karşı korumalı yeni oyunlar biriktirene kadar her gün 250 LP erimesine maruz kalırsın.
  • Zafer veya bozgun hiç fark etmez, birikim için yalnızca oyun oynaman yeterli. Biriktirilen korumalı oyunlarını, profilindeki dereceli sekmesinden takip edilebilirsin.

Erime sonucu sahip olduğun LP sıfıra ya da sıfırın altına düşerse bulunduğun kümeden bir alt kümeye düşersin. Eğer bulunduğun aşamanın 4. kümesindeysen, bir alt aşamaya düşersin (örneğin, Altın IV'ten Gümüş I'e).

Demir, Bronz, Gümüş, Altın ve Platin Aşamalarında erime gerçekleşmez.


Küme ve Aşama Düşme

Arka arkaya oyun kaybetmek küme veya aşama düşmene sebep olabilir; fakat buna yol açan belirli bir bozgun sayısı yoktur. 0 LP'de birkaç oyun kaybettikten sonra bir alttaki kümeye düşebilirsin. Eğer bulunduğun aşamanın 4. kümesindeysen bir alttaki aşamaya bile düşebilirsin. 0 LP'deyken aldığın bozgunların sayısı, küme veya aşama düşüşünden sonraki LP değerini belirler. LP değerin bu sayıya göre ya 25 ya da 75 olur.

Yeni bir aşamaya veya kümeye terfi ettikten sonra düşmeni engelleyen bir "koruma kalkanı" kazanırsın. Bu, terfi ettikten sonra birkaç oyun kaybedip hemen eski kümene veya aşamana düşmeni engeller. Kalkan, yeni bir kümeye terfi ettikten sonra 3 oyun boyunca; yeni bir aşamaya terfi ettikten sonraysa 10 oyun boyunca seni korur (Ustalık Aşaması için 3 oyun boyunca korur).



Hesap Aktarımı Dereceliyi Nasıl Etkiler

Her sunucudaki dereceli sıralamaları farklıdır. Bir sunucuya transfer olduktan sonra yeniden yerleştirme maçlarını oynaman gerekir. Bu yerleştirme mevcut MMR değerin ve o sunucudaki herkesin MMR değerleri arasındaki ilişkiye bağlı olarak gerçekleşir, bu nedenle bir önceki sunucundakinden daha farklı bir aşamaya ya da kümeye yerleşebilirsin.

Eğer eski sunucuna geri dönmeye karar verirsen derecesiz konuma düşersin. Önceki sunucu değiştirmede yaptığın gibi eski sunucuna geri döndüğünde de yerleştirme maçlarını yeniden oynaman gerekir.


Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk


Ustalık

  • Ustalık Aşaması'nda küme bulunmaz. Ustalık Aşaması, bu aşamada rekabet eden herkesin içinde bulunduğu tek bir ligden oluşur.
  • Oyundan Uzak Kalma: Ustalık Aşaması'ndaki oyuncular erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilir. Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür ve birikimler 0'a düştüğü andan itibaren her gün 250 LP miktarında erime meydana gelir.
  • Herhangi bir LP üst sınırlaması yoktur. Zafer kazanmaya devam eden oyuncular LP kazanarak yükselmeye devam eder.
  • Bir oyuncu Ustalık Aşaması'na girdikten sonra, 3 oyun boyunca bu aşamadan düşemez.

Ustalık Aşaması'ndan Elmas'a düştüğünde:

  • Eğer MMR değerin Ustalık Aşaması'nın baraj MMR değerinin üstünde ya da buna eşitse, LP miktarın 75'e çekilir.
  • Eğer MMR değerin Elmas I'in baraj MMR değerinin altındaysa, LP miktarın 0'a çekilir.
  • Eğer yukarıdaki durumların ikisi de söz konusu değilse, LP miktarın 50'ye çekilir.
  • Ustalık Aşaması'na terfi eden oyuncular hemen Elmas I'e geri düşerse, en az 50 LP korur.

Üstatlık

  • Üstatlık, Ustalık ve Şampiyonluk Aşamalarının arasında yer alır. Üstatlık Aşaması'ndaki oyuncular Şampiyonluk'a yükselmeye en yakın oyunculardır.
  • Üstatlık Aşaması her yirmi dört saatte bir hesaplanır. Her gece yarısı saat 12'de Ustalık ve üstü oyuncular yeniden belirlenir. Hala Şampiyonluk Aşaması'nın altında kalan en iyi Ustalık oyuncuları Üstatlık Aşaması'na terfi ettirilir. Şampiyonluk Aşaması'nın en alt sıralarında yer alan oyunculardan daha fazla LP'ye sahip olan Üstatlık Aşaması oyuncuları, Şampiyonluk Aşaması'na terfi ettirilir ve LP'si az olan Şampiyonluk oyuncuları aşama düşürülür.
  • Üstatlık Aşaması'nda küme bulunmaz. Üstatlık Aşaması, bu aşamada rekabet eden herkesin bulunduğu tek bir ligden oluşur.
  • Oyundan Uzak Kalma: Ustalık Aşaması'nda olduğu gibi oyuncular erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilir. Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür ve birikimler 0'a düştüğü andan itibaren her gün 250 LP miktarında erime meydana gelir.

Şampiyonluk

Bir sunucunun sadece en iyi oyuncuları Şampiyonluk Aşaması'na ulaşabilir. Bu aşamaya dahil olmak ve yerini korumak daha zorludur ve rekabet ortamı daha farklı çalışır:

  • Şampiyonluk Aşaması'na yerleşme, her yirmi dört saatte bir yapılan rotasyon ile gerçekleşir. Her gece yarısı saat 12'de en iyi oyuncular yeniden belirlenir. LP toplamı bir Üstatlık Aşaması oyuncusunun toplam LP'sinin altına düşen Şampiyonluk Aşaması oyuncuları Üstatlık Aşaması'na düşerken söz konusu Üstatlık Aşaması oyuncuları da Şampiyonluk Aşaması'na yükselir.
  • Şampiyonluk Aşaması'nda küme bulunmaz. Şampiyonluk Aşaması, bu aşamada rekabet eden herkesin bulunduğu tek bir ligden oluşur.
  • Oyundan Uzak Kalma: Şampiyonluk Aşaması'ndaki oyuncular erimeye karşı korumaya sahip oldukları en fazla 10 oyun biriktirebilir. Bu birikimlerden her gün 1 korumalı oyun düşülür ve birikimler 0'a düştüğü andan itibaren her gün 250 LP miktarında erime meydana gelir.
  • Herhangi bir LP üst sınırlaması yoktur. Zafer kazanmaya devam eden oyuncular LP kazanarak yükselmeye devam eder

*Not: Ustalık'ta yer alabilecek toplam oyuncu sayısı, sunucudan sunucuya farklı sınırlara sahiptir:

En İyi Tekli/Çiftli Oyuncuları

Sunucu Üstatlık Şampiyonluk
Kore  700  300
AB Batı  700  300
Kuzey Amerika  700  300
AB İskandinav ve Doğu  500  200
Brezilya  500  200
Türkiye  500  200
Latin Amerika Kuzey  500  200
Latin Amerika Güney  500  200
Okyanusya  100  50
Japonya  100  50
Okyanusya  100  50

En İyi Esnek 5'e 5 Oyuncuları

Sunucu Üstatlık Şampiyonluk
Kore 500 200
AB Batı 500 200
Kuzey Amerika 100 50
AB İskandinav ve Doğu 100 50
Brezilya 500 200
Türkiye 100 50
Latin Amerika Kuzey 100 50
Latin Amerika Güney 100 50
Okyanusya 100 50
Japonya 100 50
Okyanusya 100 50

 

En İyi Esnek 3'e 3 Oyuncuları

Sunucu Üstatlık Şampiyonluk
Kore 100 50
AB Batı 100 50
Kuzey Amerika  100  50
AB İskandinav ve Doğu  100  50
Brezilya  100  50
Türkiye  100  50
Latin Amerika Kuzey  100  50
Latin Amerika Güney  100  50
Okyanusya  100  50
Japonya  100  50
Okyanusya  100  50

En İyi TFT Oyuncuları

Sunucu Üstatlık Şampiyonluk
Kore  700  300
AB Batı  700  300
Kuzey Amerika  700  300
AB İskandinav ve Doğu  500  200
Brezilya  500  200
Türkiye  500  200
Latin Amerika Kuzey  500  200
Latin Amerika Güney  500  200
Okyanusya  100  200
Japonya  100  50
Okyanusya  100  50

 


Otomatik Doldurma

Eğer bugüne kadar Sıralı Seçim'de veya Dereceli'de kendi tercihin olmayan bir konuma denk geldiysen otomatik doldurmanın ne olduğunu biliyorsun demektir. Otomatik doldurma, oyundaki konumlardan biri (genellikle destek) eşleştirme sırasında daha az tercih ediliyorsa devreye girer. Otomatik doldurmanın amacı, sırada bekleme süresini belli bir seviyenin altında tutmak ve eşleştirmeyi daha adil hale getirmektir.


Otomatik Doldurmadan Kaçmak

Öncelikle otomatik doldurma eninde sonunda herkes gibi senin de başına gelecek. Bu durumda yapılabilecek en mantıklı şey her konumda en az 1 şampiyonu oynamayı öğrenmek. Aslında bu, genel olarak güzel bir tavsiye; çünkü Çarp'ı kaçırdı diye başının etini yediğimiz ormancıları, belki kendimiz de birkaç Çarp kaçırınca daha iyi anlarız.

Otomatik doldurmayla ilgili diğer güzel bir tavsiye de arada bir "Doldur" ya da "Destek" olarak seçim yapman. Otomatik doldurmanın belli bir konum çok az tercih edildiği için oyunda olduğunu unutma. Sen her "Doldur" seçimi yaptığında birçok oyuncunun omuzlarındaki yükü azaltmış ve otomatik doldurmadan korunmalarını sağlamış olursun. Yani bir nevi onların gizemli kahramanı olursun. Son olarak, otomatik doldurma ile yerleştirildiğinde ya da "Doldur" seçimi yaptığında, belli bir süre otomatik doldurmadan korunursun. Bu, seçtiğin birincil veya ikincil konumda oynamayı garantilediğin anlamına gelir.

Birkaç önemli ayrıntı:

  • Terfi serilerin sırasında Otomatik Doldurma devre dışıdır. İçin rahat olsun.
  • Sıradan çıkmak otomatik doldurmayı önlemez. Eğer otomatik doldurma ile oynadıysan, belli süre otomatik doldurmadan korunursun ve yakın gelecekte tekrar otomatik doldurmaya denk gelme ihtimalin azalır. Eğer otomatik doldurmanın olduğu bir lobide, herhangi biri sıradan çıkarsa bir sonraki oyununda da otomatik doldurmanın etkin olması çok olasıdır.
  • /yenile ile sonlanan oyunlar, ne yazık ki otomatik doldurmadan korunduğun oyunlar arasında sayılır. Bu oldukça nadir yaşanan ve çözmesi oldukça zor bir sorun, bu yüzden şu anda önceliklerimiz arasında değil. Bunun için üzgünüz :(

Bu makale yardımcı oldu mu?

Aradığını bulamıyor musun?

İster teknik sorunlarda ister tilt olma sorunlarında, sana yardım etmek için buradayız. Bilet gönder! Porolardan biri yemediği sürece yakında sana geri dönüş yapacağız.

/ Bilet Gönder
Bir Zendesk Hizmetidir